Blog

Pileća krilca – Top 5 recepata

Pileća krilca su jedno od omiljenih jela širom sveta – hrskava, sočna, aromatična i beskrajno prilagodljiva svakom ukusu. Bilo da ih pripremate za porodični ručak, roštilj s prijateljima ili kao grickalicu za gledanje utakmice, uvek su pun pogodak. U nastavku vam donosimo pet najboljih recepata za pileća krilca, uz savete i trikove za savršenu pripremu.

1. Klasična BBQ pileća krilca

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 200 ml BBQ sosa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Krilca operite i osušite papirnim ubrusom.
  2. Začinite ih solju i biberom, prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje 15 minuta.
  3. Rasporedite ih na pleh i pecite u rerni na 200°C oko 35 minuta, povremeno okrećući.
  4. Pred kraj pečenja premažite BBQ sosom i vratite u rernu još 5–10 minuta da se karamelizuju.

Saveti: Koristite dimljeni BBQ sos za dodatnu dubinu ukusa. Možete ih pripremiti i na roštilju za autentičniji ukus.

2. Azijska pileća krilca sa medom i soja sosom

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • Susam i mladi luk za posipanje

Priprema:

  1. Napravite marinadu od soja sosa, meda, belog luka, đumbira i susamovog ulja.
  2. Uvaljajte krilca u marinadu i ostavite da se mariniraju barem 2 sata.
  3. Pecite u rerni na 200°C oko 35 minuta.
  4. Po želji, nakon pečenja pospite susamom i seckanim mladim lukom.

3. Ljuta buffalo pileća krilca

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 100 g ljutog sosa (npr. Frank's RedHot)
  • 50 g putera
  • So, biber
  • Po želji čili u prahu

Priprema:

  1. Ispecite krilca na 220°C oko 30 minuta.
  2. U tiganju rastopite puter i dodajte ljuti sos.
  3. Kad su krilca gotova, prelijte ih buffalo sosom i kratko vratite u rernu (ili tiganj).

Napomena: Poslužite uz štapiće celera i dresing od plavog sira za autentično američko iskustvo.

4. Hrskava pileća krilca iz friteze (air fryer)

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • So, biber, beli luk u prahu, dimljena paprika

Priprema:

  1. Začinite krilca i dodajte prašak za pecivo (za dodatnu hrskavost).
  2. Poređajte ih u air fryer i pecite 25 minuta na 200°C, okrećući na pola pečenja.

Prednosti: Bez ulja, manje kalorija – a podjednako hrskava!

5. Pileća krilca sa senfom i medom

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 2 kašike senfa
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber

Priprema:

  1. Pomešajte senf, med i maslinovo ulje.
  2. Krilca uvaljajte u ovu marinadu.
  3. Pecite na 200°C oko 35 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i lepljivu teksturu.

Začini: Dodajte malo timijana ili ruzmarina za aromatičniju verziju.

Kako da pileća krilca budu sočna i hrskava?

  • Uklonite višak vlage: Pre začinjavanja, osušite krilca papirnim ubrusom.
  • Prašak za pecivo: Ne soda bikarbona! Prašak za pecivo pomaže u stvaranju hrskave kore.
  • Visoka temperatura: Pečenje na 200–220°C daje najbolji rezultat.
  • Kratko mariniranje pre pečenja: Dovoljno je i 15–30 minuta da krilca dobiju ukus i ostanu sočna.