Pileća krilca su jedno od omiljenih jela širom sveta – hrskava, sočna, aromatična i beskrajno prilagodljiva svakom ukusu. Bilo da ih pripremate za porodični ručak, roštilj s prijateljima ili kao grickalicu za gledanje utakmice, uvek su pun pogodak. U nastavku vam donosimo pet najboljih recepata za pileća krilca, uz savete i trikove za savršenu pripremu.
1. Klasična BBQ pileća krilca
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 200 ml BBQ sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Krilca operite i osušite papirnim ubrusom.
- Začinite ih solju i biberom, prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje 15 minuta.
- Rasporedite ih na pleh i pecite u rerni na 200°C oko 35 minuta, povremeno okrećući.
- Pred kraj pečenja premažite BBQ sosom i vratite u rernu još 5–10 minuta da se karamelizuju.
Saveti: Koristite dimljeni BBQ sos za dodatnu dubinu ukusa. Možete ih pripremiti i na roštilju za autentičniji ukus.
2. Azijska pileća krilca sa medom i soja sosom
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 3 kašike soja sosa
- 2 kašike meda
- 1 kašičica susamovog ulja
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 1 kašičica rendanog đumbira
- Susam i mladi luk za posipanje
Priprema:
- Napravite marinadu od soja sosa, meda, belog luka, đumbira i susamovog ulja.
- Uvaljajte krilca u marinadu i ostavite da se mariniraju barem 2 sata.
- Pecite u rerni na 200°C oko 35 minuta.
- Po želji, nakon pečenja pospite susamom i seckanim mladim lukom.
3. Ljuta buffalo pileća krilca
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 100 g ljutog sosa (npr. Frank's RedHot)
- 50 g putera
- So, biber
- Po želji čili u prahu
Priprema:
- Ispecite krilca na 220°C oko 30 minuta.
- U tiganju rastopite puter i dodajte ljuti sos.
- Kad su krilca gotova, prelijte ih buffalo sosom i kratko vratite u rernu (ili tiganj).
Napomena: Poslužite uz štapiće celera i dresing od plavog sira za autentično američko iskustvo.
4. Hrskava pileća krilca iz friteze (air fryer)
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 1 kašičica praška za pecivo
- So, biber, beli luk u prahu, dimljena paprika
Priprema:
- Začinite krilca i dodajte prašak za pecivo (za dodatnu hrskavost).
- Poređajte ih u air fryer i pecite 25 minuta na 200°C, okrećući na pola pečenja.
Prednosti: Bez ulja, manje kalorija – a podjednako hrskava!
5. Pileća krilca sa senfom i medom
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 2 kašike senfa
- 2 kašike meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber
Priprema:
- Pomešajte senf, med i maslinovo ulje.
- Krilca uvaljajte u ovu marinadu.
- Pecite na 200°C oko 35 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i lepljivu teksturu.
Začini: Dodajte malo timijana ili ruzmarina za aromatičniju verziju.
Kako da pileća krilca budu sočna i hrskava?
- Uklonite višak vlage: Pre začinjavanja, osušite krilca papirnim ubrusom.
- Prašak za pecivo: Ne soda bikarbona! Prašak za pecivo pomaže u stvaranju hrskave kore.
- Visoka temperatura: Pečenje na 200–220°C daje najbolji rezultat.
- Kratko mariniranje pre pečenja: Dovoljno je i 15–30 minuta da krilca dobiju ukus i ostanu sočna.